Hej,
Chciałbym sprowokować niewielką dyskusję. Zastanawiam się czego brakuje Wam w Chotomowie?
Moimi typami są:
- kanalizacja
- wodociąg
- knajpa/kawiarnia o nieco wyższym standardzie
- Park/skwer z ławeczkami z dala od ruchliwej ulicy
Kanalizacja i wodociąg nie wymagają raczej komentarza.
Co do knajpy, kawiarni czy parku/skweru brakuje mi miejsca, w którym mieszkańcy mogliby się spotkać, posiedzieć, pogadać. Las jest dobry do spacerów, na skwerze przy rondzie jest głośno, brudno, ciasno, a dookoła spaliny. Zdaję sobie też sprawę z tego, że niemal każdy ma ogródek, ale często aż chce się przejść w inne miejsce. A obecnie jedynymi alternatywami jakie znam jest las i okolice cmentarza, i to pod warunkiem, że chce się spacerować, a nie posiedzieć.
Z punktów gastronomicznych to kojarzę tylko kebab przy rondzie. Była to dosyć przykra speluna, bez pomysłu, z nie smacznym, prostym jedzeniem. Szaro i buro. Widziałem też pozostałości po "dziku", ale nie wiem co oferował, bo odkąd go widziałem to był nieczynny.
W lato widać zwłaszcza młodzież, która ewidentnie nie ma miejsca dla siebie. Koczuja przy placu zabaw dla dzieci, pod apteką, na wspomnianym skwerze.. Sądzę, że dorośli też chętnie spotykali się w pubie czy kawiarni, ale nie może to być odrzucający kebab. Musiałoby być to miejsce w którym miło spędza się czas, w które nie wstyd zabrać rodzinę, posiada nieco wyższy standard.
Jestem ciekaw czego Wam brakuje w Chotomowie.
K