Kiedy zakładaliśmy Alternatywę na początku tego roku chcieliśmy przede wszystkim odsunąć od rządzenia stary układ chotomowski. Jak wiadomo blokował zmiany, a w kilku wypadkach wręcz występował przeciwko własnym mieszkańcom. Kuriozalna sprawa przedszkola stała się wręcz synonimem tamtej sytuacji. Stąd pierwszym naszym hasłem było NIE DLA UKŁADÓW! Obserwując jednocześnie nasze życie polityczne, choćby sytuację, kiedy zamiast POPIS-u otrzymaliśmy nobilitację Samoobrony i LPR-u, stwierdziliśmy że po raz kolejny nie damy się nabrać. Stąd nasze drugie hasło NIE DLA PARTII! Okazało się, że nie tylko my tak uważamy i m.in. dlatego udało się naszym kandydatom zdobyć trzy miejsca w Radzie Gminy.
W trakcie walki wyborczej padło wiele gorzkich słów z wielu stron, padło też wiele obietnic. Jesteśmy przed druga turą wyborów na wójta i przyznam, że przecieram ze zdumienia oczy. Poważna partia PiS po klęsce swojego chotomowskiego przywódcy zniknęła i nie wiem czy ktoś jeszcze pamięta nazwiska kandydatów na radnych. Przesłanie proste – nas nie wybrali to przyszłość Chotomowa mamy w nosie. Można i tak.
Natomiast chotomowskie PO wykonuje woltę godną koalicji PiS-u z Samoobrona. Jak można wesprzeć czołową przedstawicielkę starego układu, jak można w tak oczywisty sposób zaprzeczyć własnym deklaracjom? I to zrobili członkowie partii, która nie mogła pojąć jak Kaczyński może dogadywać się z Lepperem! Pani Muniak jest mniejszym złem – natychmiast zakrzyknęli chotomowscy patrioci z PO. Rozumiałbym, kiedy by każdy we własnym imieniu poparł kandydatkę - potem każdy sam spojrzy sobie w lustrze w twarz -, ale by zacna skądinąd partia poparła STARY UKŁAD?! Najciekawsze, że żaden z chotomowskich komitetów, nawet tych popierających stary układ, oczywiście poza komitetem pani Muniak, nie uczynił tak spektakularnego kroku jak PO. Poznałem kilku działaczy naszego PO i naprawdę ich polubiłem i tym bardziej nie mogę tego wszystkiego zrozumieć. Chłopaki i dziewczyny po co wam taka deklaracja? Toż to prawdziwe polityczne samobójstwo.
Dlaczego tak się stało? Usłyszałem logiczne, aczkolwiek przerażające uzasadnienie: „Pani Muniak nie ma realnego zaplecza. Łatwo nią manipulować, a tym samym będziemy mieli wpływ na jej decyzje.”
N I E D L A U K Ł A D Ó W!!!! N I E P A R T I I !!!!!!
Grzegorz Brzozowicz
P.S. Chętnie przeczytam polemikę z moim, prywatnym tekstem. Proszę mi tylko nie wytykać, że opowiedziałem się za panem Kubalskim. Nigdy publicznie nie popierałem żadnego z kandydatów. Teraz jestem przekonany, że za cztery lata Alternatywa musi wystawić własnego kandydata.